ostvarenje cilja Marija Maričić life coach

Ostvarenje cilja u 8 koraka

Da li razlikujete ostvarenje cilja od ostvarenja želje? Koliko puta ste pomislili: „Ova želja nikako da mi se ispuni“? Možda ste od nekih želja već i odustali, jer mislite da ne možete uticati na njihovu realizaciju…

E, pa, možete mnogo učiniti za svoje želje. Za početak ih pretvorite u ciljeve.

Želja pretvorena u cilj, početak je ciljanog ostvarenja želje.

ostvarenje cilja

Zato je važno razlikovati želju od cilja.
Neke želje mogu da vam drugi ispune, za neke želje čežnjivo iščekujete da se same od sebe ostvare, neke želje ste već otpisali kao neostvarive, o nekima i dalje samo maštate…

A cilj? Jeste li razmišljali o tome koje vaše želje su zapravo ciljevi, tačnije, koje možete pretvoriti u ciljeve i tako sebe učiniti najvažnijim faktorom dostizanja cilja.

Ovih 8 koraka pomoći će vam da lakše napravite plan za ostvarenje cilja i da taj plan aktivno sprovedete.

1. korak: Formulišite svoje želje kao već ostvarene ciljeve, ZAPIŠITE IH – precizno, pozitivno, motivišuće.

2. korak: Ispišite sve resurse koji vam mogu biti od pomoći za ostvarenje cilja (ne budite skromni). ?

3. korak: Setite se svih ljudi koji vam mogu biti od pomoći i napravite spisak.

4. korak: Razmislite o problemima koji bi mogli da se ispreče na putu i osmislite neko rešenje i način na koji ćete se odnositi prema njima.

5. korak: Napišite sve konsekvence koje će imati ostvarenje vašeg cilja ( i pozitivne i negativne). Izvagajte šta vam je vredno i šta vam je važnije.

6. korak: Napravite plan i strategiju (šta vam je potrebno, koliko vremena, odredite budžet, postavite prioritete, isplanirajte pauze za opuštanje).

7. korak: Koje ćete vrednosti imati kada ostvarite svoj cilj? Ovaj korak je motivacioni podstrek da istrajete. Možete mu se vratiti svaki put kad posustanete.

8. korak: Pažljivo iznova čitajte svoje beleške i dopunjavajte ih.

Obavezno osvestite kako ćete znati da ste do cilja došli – kako će to izgledati i kako ćete se tada osećati.

Ostaje vam samo da krenete ka svom cilju odlučnim koracima!

Ukoliko vam je potrebna podrška na putu do cilja i pomoć u vođenju koraka pri osmišljavanju strategije koja će vas uspešno dovesti do ostvarenja cilja, obratite mi se za podršku, pomoć i ohrabrenje. Takođe, zajedno možemo raditi i na drugim temama koje su vam izazovne i za koje vam je potrebna stručna podrška.

Svojim znanjem, iskustvom, tehnikama, pravim pitanjima, kreativnom empatijom i iskrenim razumevanjem biću uz vas i sa vama na vašem putu rasta, boljitka i radosti.

Od ❤ sam tu za vas!

*Čitajte Damare i na FB-u.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *