reći ne Marija Maričić life coach

Kako reći NE?

Možda imate problem da ljudima jednostavno ne umete da kažete NE. Možda su vas učili da je NE nedopustivo i bezobrazno. Možda vam se urezalo u svest i podsvest ono čuveno roditeljsko: „Nemoj ti meni neću!“ Možda ste morali da hoćete i ono što nećete i tako došli do toga da ne znate kako izgleda reći ne, a to NE u vama vrišti!

To vas sigurno uznemirava, tako prihvatate previše obaveza i pojačava se stres zbog dodatnog posla, a već ste u stresu jer ste ljuti na sebe što klimate glavom i govorite da nečemu što nikako ne želite.

Naravno, drugi su tako zadovoljni, tapšu vas po ramenu i kurtoazno zahvaljuju, a prvom prilikom opet vas traže, pitaju i, naravno, očekuju da ste kao zapeta puška da im se nađete. Odbijanje više nije opcija, taman posla! Navikli ste i njih i sebe da ste uvek tu i da sve može.

A da li znate šta zapravo sebi tako radite?

Stavljate sebe u drugi plan i ostaje vam premalo slobodnog vremena (ili ga uopšte ne ostaje), jer smatrate da je umesno reći DA i izaći u susret kada vas neko za nešto zamoli, tačnije traži od vas da nešto uradite), nemate jasne granice i ne poštujete sebe. Kako onda drugi da vas poštuju?!

Iii, šta činiti?

reći ne

Svaki put kada od vas neko zatraži da nešto uradite, vi to ne želite, a imate problem da kažete ne, postavite sebi ova pitanja:
-Šta to što ćete reći ne, govori o vama?
-Kakve su posledice toga što ćete reći ne?

Smatram da je jedan od najvažnijih zadataka i prioritet samosvesti i samopoštovanja znati reći NE.
To NE nije nekultura, neposlušnost, nerazumevanje, naprotiv!
To NE je upravo kultura ljubavi prema sebi, slušanje svojih potreba i razumevanje svojih osećanja.
Budite iskreni sa sobom i imajte u vidu da imate pravo na NE.

Razumni ljudi će prihvatiti odbijanje, a vi ćete pokazati da imate svoje granice i da ih poštujete.

Od ❤ sam tu za vas!

*Da vas ne pokoleba mišljenje drugih – pogledajte!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *