crne misli Marija Maričić life coach

Kako da zaustavite crne misli?

Crne misli kao da imaju svoj zasebni život i daju sebi za pravo da dođu kad im se prohte. A kad dođu, stvarno se ponašaju bahato i samovoljno. Smeste se u glavu, uzburkaju sve druge misli, ubrzaju disanje, uznemire srce…

Stičete utisak da one dominiraju u vama i uzimaju prevlast. Osećate nemoć i polako im se prepuštate. Veoma brzo ništa osim njih ne postoji. Vidite, čujete i osećate samo njih.

Crne misli postaju sve crnje, a vi sve manje živi.

Glava vam jedva viri iznad te ustalasane mutne vode, koja vas čas preklopi nekim novim iznenadnim talasom, a čas vam da trenutak predaha, da bi opet nastavila mučenje.

U tim kratkim trenucima bez crnih talasa poželite da preuzmete kontrolu, da pomognete sebi, da ukrotite vodu i zauzdate uzburkane talase. Ipak, dok vi gubite snagu, okupirajuće negativne misli su se prilično osnažile i sada ih je gotovo nemoguće zaustaviti. Gotovo nemoguće, ali ipak moguće.

Da, moguće je u ovakvim situacijama naći rešenje. Moguće je zaustaviti navalu negativnih iscrpljujućih misli i pomoći sebi.

Mnogo je tehnika za zaustavljanje negativnih misli, koje se neminovno pojavljuju svima – nekome češće, nekome ređe, ali niko na njih nije imun. Neki ljudi imaju svoje lične patente koje su otkrili jer ih je muka naterala i uspešno savladavaju problem zvani “Navala crnih misli”.

Ukoliko još uvek nemate način da izađete iz ovakvog sadržaja u glavi, a imate taj negativan i mučan sadržaj, rado ću sa vama podeliti svoje patente do kojih sam došla prisilno se družeći sa crnim mislima.

Prvo sam probala neke tehnike za koje sam čula i o kojima sam učila.

Na primer:

  • Odmah usmeriti fokus na nešto drugo;
  • Reći mislima „stop“;
  • Uključiti pozitivne afirmacije;
  • Ne davati mislima na značaju;
  • Brojati unazad…

Sve to može biti delotvorno i može trenutno pomoći, ali ono što je najvažnije i ono što je pravi podvig je uneti boje, „zašareneti“ svoje misli.

Dakle nije dovoljno samo zaustaviti crne misli, važno je POKRENUTI ŠARENE.

Važno je da uvek imate spremnu neku misao vesele boje, koja vam znači, koja vas pokreće. Odredite značaj svake boje – šta za vas predstavlja crvena, koju emociju nosi, kakvo raspoloženje, koje sećanje, kakve senzacije izaziva u vama, i nađite misao ili pokret koji će pokrenuti prijatne emocije i doživljaje. Tako možete učiniti za više boja i imati spreman spektar u svakom trenutku i povezati više boja i više lepih doživljaja…

Mada, često će se desiti da osetite veliku promenu posle prve boje čija će aktivacija automatski zaustaviti negativan tok.

Eto, kad crne misli povedu kolo, vi ćete formirati novo, šareno kolo u svojoj glavi, jer ste u mogućnosti! ?

Ukoliko vam je potrebna pomoć i podrška za prevazilaženje ovakvih i sličnih tema, zapravo bilo kakvih sadržaja koji vas muče i koče, ukoliko želite da otkrijete svoje resurse i u potpunosti ih iskoristite za bolji i ispunjen život, obratite mi se, zakažite sesiju sa mnom. Radujem vam se!

Od ❤ sam tu za vas!

Tekst na blogu portala Rad na sebi: Kako da zaustavim crne misli: Jednostavna tehnika koja radi

*Pročitajte o strahu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *