zlatna sredina Marija Maričić life coach

Zlatna sredina – put prosvetljenja

Zašto je zlatna sredina zlatna i zašto je uopšte sredina?

Da li vam se dešavalo da se osećate razapeto, rastrzano? Da li vam se dešavalo da sebe prisiljavate da nešto uradite iako vam je to bilo isuviše naporno? Da li ste bili u situacijama koje su isključive – ili : ili?

Sve su to kruta pravila, često nametnuta, koja jedino mogu da vas dovedu do pucanja. Jer, kruto drvo, zapravo je krhko i lako se lomi. A što je fleksibilnije, duže opstaje i lakše se prilagođava uslovima i okolnostima na koje nema uticaj.

Tako i mi: Šetajući se od krajnosti do krajnosti, držeći se čvrsto jednom donetih stavova (i to ne retko u besu), podvlačeći crtu i praveći se nesalomivim, upravo postajemo skloni lomljenju, udaljavamo se od svoje vrednosti i svoje suštine.

Daleko smo tako i od zlata i od sredine, a zlatna sredina postaje samo izlizana fraza i nedostižan pojam u praksi.

Ipak, upravo ta zlata vredna sredina nešto je što nas može sačuvati i prosvetliti. I nije teško doći do nje. Zapravo, moguće ju je naći uvek i svuda i neophodno ju je primeniti u svim odnosima i svim poslovima.

Ova priča o tome kako je Buda otkrio zlatnu sredinu možda će vas zaista povesti na put prosvetljenja:

„Na početku svog duhovnog traganja, Buda je često praktikovao asketsku vežbu umrtvljivanja, potpuno negirajući svoje telo, telesne potrebe i svet oko sebe.

Jednog dana, dok je sedeo pod drvetom, utonuo u meditaciju, prošla su dva muzičara i jedan je rekao drugom:

„Ne zateži previše strune tvoje citre da ne puknu.

Ali nemoj ni previše da ih olabaviš, jer nećeš dobiti zvuk.

Nađi zlatnu sredinu.“

Te reči su tako snažno delovale na Budu, da je iz korena izmenio svoj put duhovnog traganja. Uveren je bio da nisu slučajno izrečene baš tada i na tom mestu.

Od tog trenutka, odbacio je surovi asketizam i krenuo lakšim i skromnijim putem, Zato se njegov put do prosvetljenja naziva „zlatna sredina“.“

Često su najvažnije i najveće lekcije najjednostavnije i „usputne“.

Od ❤ sam tu za vas!

*Kako naći mir? – FB post

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.